Ciastka digestive

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki. Bardzo kruche ciastka, pięknie się prezentują i wybornie smakują. Szybkie i proste. Polecam wypróbować!

  • 25 min

Składniki:

  • 175 g mąki pszennej razowej
    50 g mąki pszennej
    50 g zmielonych płatków owsianych
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g masła
    3-4 łyżki brązowego cukru

Ciastka digestive - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto 1. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, a następnie zagnieść rękami do uzyskania jednolitej, zwartej masy.
  • Uformowane ciastka 2. Ciasto rozwałkować na około 4-5 mm. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawać ciastka o średnicy 4-5 cm. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  • Pieczenie ciastek 3. Piec w 180st.C około 15 minut do zarumienienia.
  • Studzenie ciastek 4. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia na kratce. Smacznego!

Porady

1.Zamiast masła można użyć margaryny. 2.Cukier brązowy można zastąpić zwykłym 3. Płatki owsiane najlepiej zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy