Ciastka „dżemowe oczka"

0 (0 ocen)

Szybkie i poste ciasteczka z dziurką wypełnioną dżemem. Ładnie wyglądają i są bardzo smaczne. Serdecznie polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g zimnego masła
    1/3 szkl. cukru pudru
    1 żółtko
    110 g mąki pszennej
    110 g zmielonych migdałów/ orzechów laskowych
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    dowolny dżem do wypełnienia ciastek

Ciastka „dżemowe oczka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić około 60 minut w lodówce.
  • image-0kbk22k 2. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Palcem w każdej kulce zrobić wgłębienie.
  • image-0eeursb 3. W powstałe dziurki umieścić dżem. Piec w 170st.C około 13-15 minut do lekkiego zarumienienia.
  • 4. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, odczekać chwilkę, a następnie przenieść na kratkę i pozostawić do wystudzenia. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)

Porady

Z przepisu wychodzi około 35 sztuk.

Komentarze

Podobne przepisy