Pyszne, delikatnie listkowate ciasto francuskie połączone ze świeżymi wiśniami i borówkami, posypane wiórkami kokosowymi - takie ciasteczka znakomicie sprawdzą się w roli letniego deseru.
Składniki:
Na 8 sztuk:
gotowy płat ciasta francuskiego (375g)
ok. 200 g wiśni i borówek*
8 łyżeczek wiórek kokosowych
1 żółtko
Ciastka francuskie owocowo - kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotowe ciasto francuskie podzielić na 8 dość równych prostokątów, zostawiając trochę ciasta to utworzenia brzegów. Z pozostawionego ciasta wyciąć paski długości boków prostokąta i wylepić nimi brzegi, tworząc tzw. koszyk. W środek każdego ciastka nałożyć świeże owoce (wiśnie wcześniej wydrylować). Brzegi każdego ciastka posmarować roztrzepanym żółtkiem, a owoce posypać łyżeczką wiórków kokosowych.. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze podanej na opakowaniu ciasta francuskiego (zwykle ok. 200 stopni) przez ok. 15 - 20 minut.
Komentarze