Ciastka kakaowo-orzechowe z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Miękkie kakaowe ciastka obtoczone w mielonych orzechach nadziewane masą kajmakową. Oprócz tego, że pysznie smakują również pięknie wyglądają.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki kakao
    2/3 szklanki cukru
    125 g masła
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    szczypta soli

    1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
    mała puszka kajmaku

Ciastka kakaowo-orzechowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier, cukier waniliowy, sól, dodać masło, posiekać nożem. Dodać mleko i jajko, wyrobić jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny.
  • 2. Z ciasta wilgotną ręką lepić kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z jednej strony obtoczyć w mielonych orzechach. Kłaść na blachę stroną z orzechami na wierzchu. Palcem zrobić głęboki dołek.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 12 minut. Ostudzić.
  • 3. Środek napełniać przy pomocy szprycy kajmakiem.

Komentarze

Podobne przepisy