Ciastka konfetti

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepyszne, kolorowe ciastka, jedne z lepszych jakie jadłam! Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie. Pieczone razem z posypką.

  • 30 min

Składniki:

  • przepis na ok. 32 szt.:
    110 g masła
    180 g cukru
    1 duże jajko
    1 zaokrąglona łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    50 g jogurtu naturalnego
    250 g mąki pszennej

    1 opakowanie 90g kolorowej posypki do obtaczania

Ciastka konfetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło z cukrem zmiksować, dodać jajko, proszek do pieczenia, sól, jeszcze raz krótko zmiksować. Wsypać mąkę, wlać jogurt, zmiksować na jednolite ciasto.
    Na talerzyk wysypać posypkę.
    Wilgotnymi rękami formować z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z jednej strony obtoczyć w posypce. Kłaść na blasze, w dużych odstępach, posypką do góry, lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 14 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy