Ciastka maślano-orzechowe w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 60 min

Małe pyszności,rozpływające się w ustach,idealne do porannej świątecznej kawy lub herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g masła
    100 g mielonych orzechów
    1 torebka cukru waniliowego(16 g)
    300 g maki pszennej
    szczypta soli
    dodatkowo:
    50 g czekolady mleczne
    50 g czekolady deserowej
    100 ml słodkiej śmietanki
    białe i kolorowe wiórki kokosowe

Ciastka maślano-orzechowe w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę,mąkę wymieszać z orzechami i dodać do masy ,następnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie formować małe kule i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.przestudzić.
  • 3. Czekolady połamać na kostki,włożyć do rondelka wlać śmietankę i podgrzewać na wolnym do połączenia się składników.
  • 4. Zimne czubki ciasteczek najpierw zanurzać w czekoladzie,a następnie w białych i kolorowych wiórkach kokosowych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy