Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Ciasteczka smakują i pachną... obłędnie! Są kruche, chrupiące i idealnie łączą w sobie słodką białą czekoladę z lekko kwaskowatymi malinami.

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • (około 18 sztuk)
    150g mąki orkiszowej (może być dowolna)
    100g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szczypta soli
    110g masła/margaryny
    1 jajko
    Dodatkowo:
    100g białej czekolady
    30g suszonych malin

Ciastka orkiszowe z suszonymi malinami i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce dokładnie wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
    Wbić jajko i dodać masło/margarynę, a następnie całość dokładnie połączyć.
    Na końcu do masy wmieszać maliny z posiekaną czekoladą.
    Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego.
    Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach.
    (Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy