Ciastka orzechowe

0 (0 ocen)

  • 50 min

smaczne, dzieci chętnie pomagają je robić. Przepis na dwie blachy.

  • 50 min

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
    100 g cukru
    1 op. cukru waniliowego
    200 g orzechów włoskich
    125 g margaryny
    2 żółtka
    2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ew. 2-3 łyżki mleka

    Lukier lub polewa czekoladowa

Ciastka orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka orzechowe-rozdrabnianie orzechów tłuczkiem 1. Rozdrobnić orzechy, robotem lub tłuczkiem.
  • Ciastka orzechowe-zagniatanie składników 2. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i chłodzić ok. 30 minut
  • Ciastka orzechowe-ciasto do rozwałkowania 3. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5-1 cm i wyciąć ciastka, ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia.
  • Ciastka orzechowe-pieczenie 4. Piec w temp. 180*C ok. 12-15 minut.

Porady

orzechy włoskie można wymieszć pół na pół z laskowymi. Zamiast orzechów można dodać pokruszone migdały, niebieski mak. Jeśli ciasto jest zbyt suche dolewam ok. 3 łyżki mleka i zagniatam.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy