Ciasteczka znikają w zawrotnym tempie, są kruchutkie i maja przyjemny posmak prażonych orzechów. Polecam wypróbować wszystkim ten przepis.
Składniki:
Składniki:
200-250 gr mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach waniliowy
50 gr cukru pudru
100-150 gr masła
1 żółtko
200 gr orzechów ( ja dałam laskowe)
3-4 łyżki miodu
Ciastka plasterki miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy szybciutko ciasto. Następnie odstawiamy je do lodówki na 30 min by odpoczęło.
2.W międzyczasie mieszamy nasze obrane i posiekane na mniejsze kawałki orzechy z miodem.
3.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je tak średnio cienko i wycinamy dowolne kształty. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu przygotowanym wcześniej miodem z orzechami.
4.Pieczemy około 20-30 min w 190 stopniach.
Porady
Ciasteczka mają być brązowe po upieczeniu. Smacznego !
Komentarze