Ciastka serduszka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Proste i smaczne ciasteczka

  • 60 min

Składniki:

  • 6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    kilka kolorowych galaretek w cukrze
    Polewa:
    pół kostki masła
    pół szklanki cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki żelatyny
    4 łyżki kwaśnej śmietany

Ciastka serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści, dalej dodajemy po jednym żółtku, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 30 minut. Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na pół i w każdym blacie wycinamy foremką do ciastek serduszka.
    Masło, cukier i kakao rozpuszczamy , żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy do masy, rozpuszczamy ale nie gotujemy. Kiedy żelatyna się rozpuści, dodajemy zimną śmietanę, energicznie mieszając aż całość będzie jednolitą masą. Każde serduszko nadziewamy na patyczek i zanurzamy w polewie. Gdy zacznie tężeć, przyozdabiamy kawałkami pokrojonej galaretki.

Porady

Do tych ciastek wykorzystuję wycięte serduszka z walentynkowego ciasta dla zakochanych.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy