Ciastka serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, miksujemy aż się rozpuści, dalej dodajemy po jednym żółtku, i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia w 160 stopniach około 30 minut. Gdy ciasto wystygnie przekrawamy na pół i w każdym blacie wycinamy foremką do ciastek serduszka.
Masło, cukier i kakao rozpuszczamy , żelatynę namaczamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy do masy, rozpuszczamy ale nie gotujemy. Kiedy żelatyna się rozpuści, dodajemy zimną śmietanę, energicznie mieszając aż całość będzie jednolitą masą. Każde serduszko nadziewamy na patyczek i zanurzamy w polewie. Gdy zacznie tężeć, przyozdabiamy kawałkami pokrojonej galaretki.
Porady
Do tych ciastek wykorzystuję wycięte serduszka z walentynkowego ciasta dla zakochanych.
Komentarze