Ciastka serowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Ulubioną potrawą mojego 7-letniego wnuka Jonasza jest leczo, a 3-letniawnuczka Marta przepada za tymi ciasteczkami. Zawsze gdy wnuki przychodzą ze szkoły i przedszkola,na stole czeka na nich...

  • 45 min

Składniki:

  • ● 20 dag twarogu
    ● 20 dag miękkiego masła
    ● jajko
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    ● sól
    ● 25 dag truskawek
    ● bita śmietana
    ● kilka listków melisy

Ciastka serowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • twaróg 1. Twaróg mielimy. Mieszamy
    z żółtkiem i masłem. Dodajemy
    przesianą mąkę wymieszaną
    z proszkiem i szczyptą soli. Dokładnie
    mieszamy i szybko zagniatamy.
    Formujemy kulę i zawijamy
    w folię aluminiową.
    Wstawiamy na noc do lodówki
  • kwadraty z ciasta 2. Ciasto rozwałkowujemy
    i wycinamy kwadraty o boku ok.
    7 cm. Nakładamy jeden kwadrat
    na drugi i brzegi naciskamy
    widelcem. Na środku robimy
    wgłębienie. Smarujemy roztrzepanym
    białkiem. Piekarnik
    rozgrzewamy do temperatury
    200-220 °C i pieczemy ciastka
    na złoty kolor (ok. 15 minut).
  • dekorowanie ciasta 3. Truskawki myjemy, osączamy
    i usuwamy szypułki. Owoce
    kroimy w plasterki. Układamy
    na ciastkach. Ozdabiamy kleksami
    bitej śmietany i melisą

Notka redakcyjna

PP_06-2010

Komentarze

Podobne przepisy