Ulubioną potrawą mojego 7-letniego wnuka Jonasza jest leczo, a 3-letniawnuczka Marta przepada za tymi ciasteczkami. Zawsze gdy wnuki przychodzą ze szkoły i przedszkola,na stole czeka na nich...
45 min
Składniki:
● 20 dag twarogu
● 20 dag miękkiego masła
● jajko
● 1,5 szkl. mąki
● płaska łyżeczka proszku do pieczenia
● sól
● 25 dag truskawek
● bita śmietana
● kilka listków melisy
Ciastka serowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg mielimy. Mieszamy
z żółtkiem i masłem. Dodajemy
przesianą mąkę wymieszaną
z proszkiem i szczyptą soli. Dokładnie
mieszamy i szybko zagniatamy.
Formujemy kulę i zawijamy
w folię aluminiową.
Wstawiamy na noc do lodówki
2.Ciasto rozwałkowujemy
i wycinamy kwadraty o boku ok.
7 cm. Nakładamy jeden kwadrat
na drugi i brzegi naciskamy
widelcem. Na środku robimy
wgłębienie. Smarujemy roztrzepanym
białkiem. Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury
200-220 °C i pieczemy ciastka
na złoty kolor (ok. 15 minut).
3.Truskawki myjemy, osączamy
i usuwamy szypułki. Owoce
kroimy w plasterki. Układamy
na ciastkach. Ozdabiamy kleksami
bitej śmietany i melisą
Komentarze