Ciastka ,,Szyszki''

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Aromatyczne, kruche ciasteczka. Długo zachowują świeżość i smak. Można przygotować je dużo wcześniej przed świętami. Idealnie przechowują się w metalowym pudełku. Pięknie prezentują się na wigilijnym i świątecznym stole.

  • 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 100g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1,5 szklanki mąki
    2 łyżeczki przypraw do piernika

Ciastka ,,szyszki'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, jogurt. Następnie mąkę z proszkiem oraz przyprawę. Zagnieć ciasto. Z ciasta urywaj małe kulki, formuj w jajko i lekko spłaszcz. Wierzch ponacinaj lewą stroną noża na kształt szyszki, czyli kratka na ukos. Piecz w temp. 180 stopni 13-15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy