Ciastka wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Nadziewane ciastka o smaku i wyglądzie wiśni.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    50 g cukru pudru
    50 g masła
    1 jajko
    2 łyżki syropu wiśniowego z konfitur
    białko do smarowania ciasteczek
    wiśnie z konfitur

Ciastka wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać proszek do pieczenia, cukier puder, jajko i syrop wiśniowy. Zagnieść gładkie ciasto o jednolitym kolorze. Wykrawać kieliszkiem kółka. Kółko posmarować białkiem, położyć wisienkę, przykryć drugim ciastkiem, lekko docisnąć dookoła. Wierzch posmarować białkiem. Piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
    Po ostudzeniu polukrować: do 1 szklanki cukru pudru dodawać stopniowo sok wiśniowy (ok. 2 łyżek) lub wodę (ok. 2 łyżek) i odrobinę czerwonego barwnika. W razie potrzeby dodawać cukru pudru lub soku.

Komentarze

Podobne przepisy