Ciastka z Figami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

kruche ciastka z pysznym nadzieniem figowym

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g mąki pszennej
    50g cukru
    50g masła
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 18% albo 24%
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g fig suszonych

Ciastka z figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy w folię, wkładamy na kilka minut do zamrażarki.
    2. Figi zalać gorącą wodą, pozostawić na jakieś 15 minut, po czym odlać wodę, figi zmiksować blenderem.
    3. Jeśli ciasto nam trochę stwardniało, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na 2 części, po czym każdą z tych części rozwałkujemy na wymiar około 10cmx33cm. Nakładamy farsz wzdłuż po czym zawijamy jak paszteciki, przecinamy na mniejsze kawałeczki około 5-7cm.
    4. Przygotowane ciastka z figami pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180* około 25 minut.
    5. Po upieczeniu i przestudzeniu, posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy