Marcepan i jabłka to pyszne połączenie- ciastka smakowały na ciepło jak i po wystudzeniu.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki (na 8 ciastek):
200 g mąki,
100 g brązowego cukru,
150 g schłodzonego masła,
szczypta cynamonu,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
2 słodko-kwaśne jabłka,
8 kwadracików marcepana (następnym razem zważę),
1 jajko,
Ciastka z jabłkiem i marcepanem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, brązowego cukru, cynamonu i proszku do pieczenia-zagnieć ciasto, jeżeli będzie za suche dodaj odrobinkę wody. Zawiń ciasto w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka obierz, wydrąż z nich gniazda nasienne i pokrój tak aby powstało 8 krążków.
2.Ciasto rozwałkuj, wytnij 8 kółeczek mniejszą foremką i 8 większych.
Mniejsze kółka ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na każdym krążku jabłko, w dziurkę wciśnij marcepan.
3.Następnie przykryj ciastka większymi krążkami, zlep i posmaruj rozmąconym jajkiem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do zbrązowienia około 20-25 minut.
Komentarze