Ciastka z jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy i kroimy w grubsze paski o długości do 2 cm. Posypujemy cynamonem.
2.Margarynę, żółtka, jajko i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Na stolnicę przesiewamy mąkę i wylewamy na to utartą masę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Jeśli ciasto nadal przywiera do dłoni to dodajemy trochę mąki. Dzielimy na mniejsze porcję i każdą cienko rozwałkowujemy.
3.Na cieście układamy przygotowane jabłka, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i wykrawamy lejkiem z ząbkami (tak jak pierogi). Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.
4.Lukier: 2 białka ucieramy z cukrem pudrem (ile zabierze). Do smaku dodajemy trochę kwasku cytrynowego.
Wystudzone ciastka lukrujemy i dekorujemy według uznania.
Porady
Moja mama dodawała zawsze odrobinę amoniaku. Ja zastąpiłam go sodą oczyszczoną. Dzięki temu ciastka mają delikatniejszy smak i można je zajadać jeszcze ciepłe.
Komentarze