Ciastka z jabłuszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciastka przypominają mi smak dzieciństwa.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 jabłek,
    1 łyżka cynamonu,
    350 gram margaryny,
    2 żółtka,
    1 całe jajko,
    1 łyżka cukru,
    pół szklanki śmietany (12%),
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    pół łyżeczki sody oczyszczonej,
    4 i pół szklanki mąki pszennej

Ciastka z jabłuszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze paski o długości do 2 cm. Posypujemy cynamonem.
  • 2. Margarynę, żółtka, jajko i cukier ucieramy mikserem na gładką masę. Na stolnicę przesiewamy mąkę i wylewamy na to utartą masę. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Jeśli ciasto nadal przywiera do dłoni to dodajemy trochę mąki. Dzielimy na mniejsze porcję i każdą cienko rozwałkowujemy.
  • 3. Na cieście układamy przygotowane jabłka, przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i wykrawamy lejkiem z ząbkami (tak jak pierogi). Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.
  • 4. Lukier: 2 białka ucieramy z cukrem pudrem (ile zabierze). Do smaku dodajemy trochę kwasku cytrynowego.
    Wystudzone ciastka lukrujemy i dekorujemy według uznania.

Porady

Moja mama dodawała zawsze odrobinę amoniaku. Ja zastąpiłam go sodą oczyszczoną. Dzięki temu ciastka mają delikatniejszy smak i można je zajadać jeszcze ciepłe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy