Ciastko francuskie z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

coś słodkiego i szybkiego dla niespodziewanych gości

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
    2 jabłka
    sok z 1/2 soku z cytryny
    cukier do smaku
    1 jajko
    1 szklanka cukru pudru
    1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
    kolorowa posypka

Ciastko francuskie z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie rozwinąć.
    Każdy płat ciasta pokroić na 6 kwadratów.
    Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
    Polać sokiem z cytryny i przemieszać.
    Porcję jabłek kłaść łyżką na środku każdego kwadratu z ciasta francuskiego.
    Posypać cukrem.
    Każdy kwadrat złożyć do środka, w ten sposób, żeby powstał trójkąt.
    Brzegi zdusić widelcem.
    Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Jajko rozbełtać.
    Posmarować nim każde ciastko.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C.
    Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
    Cukier puder wymieszać z kwaśną śmietaną.
    Powstałym lukrem polać po wierzchu ciastka.
    Posypać kolorową posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy