Ciastko francuskie z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwinąć.
Każdy płat ciasta pokroić na 6 kwadratów.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Polać sokiem z cytryny i przemieszać.
Porcję jabłek kłaść łyżką na środku każdego kwadratu z ciasta francuskiego.
Posypać cukrem.
Każdy kwadrat złożyć do środka, w ten sposób, żeby powstał trójkąt.
Brzegi zdusić widelcem.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Jajko rozbełtać.
Posmarować nim każde ciastko.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w 180 st C.
Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia.
Cukier puder wymieszać z kwaśną śmietaną.
Powstałym lukrem polać po wierzchu ciastka.
Posypać kolorową posypką.
Komentarze