ciastko z budyniem

0 (0 ocen)

  • 25 min

przekąska bardzo szybka w wykonaniu i smaczna

  • 25 min

Składniki:

  • ciasto francuskie
    budyń
    mleko
    cukier biały
    cukier wanilinowy
    jajko
    opcjonalnie jakieś owoce

Ciastko z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotowujemy budyń:
    z 0,5l mleka odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy budyń a resztę gotujemy. Do zagotowanego mleka wlewamy rozrobiony budyń i mieszamy ok 0.5 min i zostawiamy do ostygnięcia.
    Następnie ciasto francuskie kroimy na 8 części nakładamy łyżeczkę budyniu (i jak ktoś chce jakieś owoce np. kawałek brzoskwini) każdy kawałek składamy na pół i po bokach przyciskamy widelcem.
    Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciastka i posypujemy cukrem wanilinowym. Ciastka wkładamy do piekarnika na 20-25min

Porady

ciasteczka po upieczeniu można posypać cukrem pudrem

Komentarze

Podobne przepisy