Ciasto 3 smaki

0 (0 ocen)

Ciasto dość pracochłonne ale smakuje rewelacyjnie

Składniki:

  • Ciasto
    -1 szklanka mąki
    -1 szklana cukru
    -5 dużych jajek
    -1/2 szklanki oleju
    -1/2 szklanki wiórków kokosowych
    -1/2 szklanki maku
    -łyżka kakao
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem
    -opakowanie kremu budyniowego
    -1/2 l mleka
    -kostka masła

    -słoiczek powideł śliwkowych
    -4 duże łyżki rodzynek(zamoczyć)
    -10g orzechów włoskich
    -wiórki kokosowe do dekoracji

Ciasto 3 smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka,olej,mąkę,proszek do pieczenia.
    Wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
  • 2. Ciasto dzielimy na 3 części.
  • 3. Do 1 dodajemy kakao
    Do 2 mak
    Do 3 wiórki kokosowe
  • 4. Do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą wkładamy ciasto po łyżce z każdej przygotowanej części.
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180-ok 30 minut
  • 5. Gotujemy krem budyniowy na mleku,studzimy, miksujemy z masłem.
  • 6. Upieczone ciasto kroimy na dwie części.
    Na jednej układamy 3/4 ilości kremu budyniowego i przykrywamy drugą częścią.
    Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem,potem powidłami,posypujemy rodzynkami orzechami oraz wiórkami

Porady

Ciasto można dodatkowo delikatnie polać polewą czekoladową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy