Ciasto advokat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 35x25 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i przekrawamy na pół. Kawę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
2.Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie,mieszamy, a gdy napęcznieje podgrzewamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i bardzo pomału wlewamy likier advokat i przestudzoną żelatynę. Oba blaty biszkopta nasączamy naparem z kawy. Na jeden blat biszkopta wykładamy krem śmietanowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Masło roztapiamy dodajemy cukier i kakao,mleko chwilę gotujemy często mieszając. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze