Ciasto advokat

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto z kremem śmietanowo- advokatowym w sam raz do kawki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szklanka cukru
    szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa advokatowa:
    0,5 l śmietany kremówki 30 %
    1/2 szklanki likieru advokat
    4 łyżeczki żelatyny
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki zimnej wody

    Poncz:
    szklanka wrzątku
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    Polewa:
    50 g masła
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżeczki kremówki lub mleka
    wiórki kokosowe

Ciasto advokat - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 35x25 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i przekrawamy na pół. Kawę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie,mieszamy, a gdy napęcznieje podgrzewamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania dodajemy cukier puder i bardzo pomału wlewamy likier advokat i przestudzoną żelatynę. Oba blaty biszkopta nasączamy naparem z kawy. Na jeden blat biszkopta wykładamy krem śmietanowy i przykrywamy drugim biszkoptem. Masło roztapiamy dodajemy cukier i kakao,mleko chwilę gotujemy często mieszając. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy