Ciasto agrestowe

0 (0 ocen)

  • 7 godz.

Doskonały smak daje piana z upieczonymi migdałami.

  • 7 godz.

Składniki:

  • 250g margaryny,250gcukru do ciasta,250g cukru do białek.300g mąki,8 jajek,100g płatków migdalowych ,1 łyżeczka proszku do pieczenia.500ml śmietany kremówki,2 łyżki cukru pudru,6 łyżeczek żelatyny,1 słoik kompotu z agrestu,2 galaretki czerwone.

Ciasto agrestowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki margaryny,cukru, maki, proszku do pieczenia ,żółtek zagnieść ciasto .Ciasto podzielić na pół wyłożyć na 2 blaszki o wymiarach 36na24 wyłożone papierem do pieczenia.Białka ubić na sztywno dodawać stopniowo cukier ,pianę podzielić na pół posmarować oba ciasta .Posypać oba ciasta płatkami migdałowymi.Piec 10 min w temp.120t.poźniej zwiększyć temp.do 180st. i piec ciasto jeszcze 20min.(oby dwa ciasta muszą być pieczone jednocześnie inaczej ubita piana opadnie )Ciasta wystudzić 1 ciasto pokroić na porcje .Do kompotu dolać wody tak aby było 500ml i zrobić galaretki, odstawić do stężenia.Agrest rozsypać na niepokrojonym cieście,zalać tężejącą galaretką ,ciasto włożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.Śmietanę ubić z cukrem pudrem ,dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szkl.wody.Masę śmietanową wylać na ciasto na śmietanę poukładać pokrojone kawałki ciasta schłodzić w lodowce .Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Porady

Zamiast kompotu z agrestu można użyć kompotu z wiśni

Komentarze

Podobne przepisy