Ciasto Ananasowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniały deser dla fanów egzotyki.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    11 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyzeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 puszka ananasów w syropie
    1 kostka margaryny
    1 opakowanie budyniu smietankowego bez cukru
    2 łyżki cukru
    Beza:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    1 1/2 opakowania wiórków kokosowych

Ciasto ananasowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1.Białka ubić na sztywną pianę. Wsypywać stopniowo cukier ubijając. Do masy dodać zółtka, ubijać chwile, wsypywać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć pergaminem, wylac ciasto. Piec ok.40min. w temperaturze 180 stopni C.Wyjąc wystudzić.
  • 2. 2. Przygotowanie kremu:

    Ananasy osączyć, pokroic w kostkę. Ugotować budyn z 2 łyzkami cukru (używając zamiast mleka syropu z ananasów). Wystudzić. Margarynę utrzeć, dodawać po 1 łyzce budyniu, ucierając aż masa bedzie gładka
  • 3. 3. Przyrządzić beze

    Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawac cukier, wciąż ubijając aż sie rozpusci. Połączyć z wiórkami. Wyłożyć masę na wyśvieloną pergaminem blachę. Piec ok 30min w temp. 180 stopni C.
  • 4. Na biszkopcie rozsmarowac krem. Rozłożyc równomiernie kostki ananasa. Przykryć wystudzoną bezą, odstawic do zastygniecia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy