Ciasto bakaliowa wiewiórka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybkie ciasto z jabłkami i bakaliami

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jabłka
    4 jajka
    2 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 łyżki dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych
    1/2 szklanki rodzynek
    1/2 szklanki orzechów włoskich
    1/2 szklanki śliwek suszonych
    1/2 szklanki suszonej moreli

Ciasto bakaliowa wiewiórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto bakaliowa wiewiórka 1. Jabłka obrać i pokroić na kawałki
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wymieszać. Dodać olej oraz dżem lub powidła. Dodać jabłka oraz orzechy i bakalie. Wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do formy do pieczenia 24 cm x 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni C.

Porady

Do ciasta można dodać suszoną żurawinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy