Ciasto bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Na stolnicy łączymy mąkę , cukier waniliowy , cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. dajemy pokrojone zimne masło. rozgniatamy , dodajemy żółtka i śmietanę . Łączymy w ciasto. Rozwałkowujemy na dwa równe placki. Każdy placek wkładamy do blaszki- takiej samej wielkości.
Robimy budyń. Mąki rozmieszać w połowie mleka z żółtkami. Resztę mleka zagotować wlać na wrzątek , osłodzić , mieszać pomału gotując. Zimny budyń zmiksować z masłem.
2.Białka ubić na piane . Kruche placki posmarować dżemem na dżem wyłożyć ubita piane na nią posiekane bakalie. Piec 30 min w 180 stopniach. Placki ostudzić . Zimne przełożyć masa budyniową .
Komentarze