Ciasto bakaliowe

0 (0 ocen)

  • 35 min

Smaczne ciasto złożone z dwóch ciast . Warto zrobić mega pyszne

  • 35 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

    300 g masła

    4 zółtka

    8 łyżek cukru pudru

    3 łyżki śmietany

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa

    2 szklanki mleka

    200g masła

    3 żółtka

    1 cukier waniliowy

    5 łyżek cukru

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki mąki pszennej



    bakalie

    4 białka

    1 dżem porzeczka czarna

Ciasto bakaliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego. Na stolnicy łączymy mąkę , cukier waniliowy , cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. dajemy pokrojone zimne masło. rozgniatamy , dodajemy żółtka i śmietanę . Łączymy w ciasto. Rozwałkowujemy na dwa równe placki. Każdy placek wkładamy do blaszki- takiej samej wielkości.


    Robimy budyń. Mąki rozmieszać w połowie mleka z żółtkami. Resztę mleka zagotować wlać na wrzątek , osłodzić , mieszać pomału gotując. Zimny budyń zmiksować z masłem.


  • 2. Białka ubić na piane . Kruche placki posmarować dżemem na dżem wyłożyć ubita piane na nią posiekane bakalie. Piec 30 min w 180 stopniach. Placki ostudzić . Zimne przełożyć masa budyniową .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy