Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Największą zaletą tego ciasta jest to, że praktycznie samo się robi. Wszystkie składniki, po kolei miksujemy. Przepis przywieziony z urlopu, warto spróbować portugalskich smaków.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 600 g bananów (bez skórki)
    400 g cukru
    4 jajka
    250 g masła
    300 g mąki
    1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki sody

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Banany rozgniatamy widelcem.

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

    Następnie dodajemy (w kolejności, cały czas mieszając-niskie obroty) ostudzone, roztopione masło, mąkę, sól, drożdże, sodę, a na końcu rozgniecione banany.

    Ciasto przelewamy do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy 55 min w temperaturze 170°C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy