Największą zaletą tego ciasta jest to, że praktycznie samo się robi. Wszystkie składniki, po kolei miksujemy. Przepis przywieziony z urlopu, warto spróbować portugalskich smaków.
1 godz. 5 min
Składniki:
600 g bananów (bez skórki)
400 g cukru
4 jajka
250 g masła
300 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki sody
Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Banany rozgniatamy widelcem.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy (w kolejności, cały czas mieszając-niskie obroty) ostudzone, roztopione masło, mąkę, sól, drożdże, sodę, a na końcu rozgniecione banany.
Ciasto przelewamy do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Komentarze