Ciasto bananowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zazwyczaj nie mamy zbyt wiele czasu na to, by przygotować coś słodkiego. Wtedy zawsze sprawdzają się ciasta na zimno. Ciasto bananowe jest smaczne i szybkie w przygotowaniu. A przede wszystkim dla wielbicieli bananów.

  • 45 min

Składniki:

  • 125 g margaryny
    6 bananów
    4 galaretki cytrynowe
    sok z 1 cytryny
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Ciasto bananowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuść w rondelku razem z 1/2 szklanki wody. Gdy się zagotuje, wsyp 2 galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą.
    Cztery banany pokrój w plastry i zmiksuj z sokiem z cytryny, połącz z przestudzoną masą cytrynową. Pozostałe galaretki rozpuść razem w 1 l gorącej wody i odstaw do przestygnięcia. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż biszkoptami.
  • 2. Na biszkopty wyłóż masę bananowo-cytrynową i odłóż na chwilę do lodówki, by masa zastygła.
    Pozostałe banany pokrój w plasterki, ułóż na masie i zalej tężejącą galaretką.
    Gotowy deser odłóż na noc do lodówki, by dobrze stężał.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy