-podłużne biszkopty
-banany
-1 litr wrzątku
-5 galaretek cytrynowych
-300 ml śmietanki 30 lub 36%
-1 galaretka krystaliczna
-150 ml wrzątku
-1/2 kg sera z wiaderka na serniki lub zmielonego twarogu
-1,5 łyżeczki soku z cytryny
Ciasto bananowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy biszkopty, a na wierzchu kładziemy obrane banany.
W misce rozrabiamy galaretki cytrynowe we wrzącej wodzie. Wystudzone i tężejące wylewamy do formy i schładzamy do całkowitego stężenia,
W 150 ml wrzątku rozrabiamy galaretkę krystaliczną. Ubijamy śmietankę. Stopniowo dodajemy ser i sok z cytryny. Gotową masę wykładamy do formy. Można dla ozdoby przyprószyć wierzch startą czekoladą lub posypać kakao. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze