Ciasto bananowe z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 20 min

To jest jedno z tych ciast, któremu trudno odmówić!

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Składniki:
    6 -7 dojrzałych bananów
    4,5 szklanki mąki
    1,5 szklanki cukru
    1,5 szklanki kefiru lub maślanki
    4 jajka
    250g margaryny
    70g gorzkiej czekolady
    32g cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli

Ciasto bananowe z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztopić, ostudzić. Banany zmiksować na gładką masę, dodać kefir i wymieszać. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach. Wszystkie suche składniki razem połączyć i wsypać do masy bananowej, dodać margarynę, krótko zmiksować. Na koniec wlać lekko roztrzepane jajka. Zamieszać łyżką do połączenia składników. Przelać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia i piec przez ok. 60 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Wierzch można polać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy