90 g masła
125 g mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
60 ml jogurtu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
cynamon do smaku
8 sztuk michałków drobno posiekanych
2 banany
1 jajko
100 g cukru do wypieków
Ciasto bananowe z michałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Tortownicę ( 18 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. W misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Blenderem miksujemy 1 banana, jogurt i ekstrakt.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Miksując dodajemy na przemian: połowę mąki, banana, resztę mąki. Drugiego banana kroimy w kostkę i razem z michałkami łączymy z ciastem. Pieczemy 45 minut.
Komentarze