Ciasto bananowo-makowe

0 (0 ocen)

Smaczne ucierane ciacho bananowe, wilgotne, ale puszyste, z wesołymi kropeczkami maku, polecam na jesienny wieczór do filiżanki herbaty

Składniki:


  • 240 g masła
    240 g cukru
    4 jajka
    300 g bananów bez skórki
    180 ml kefiru
    480 g mąki pszennej typ 450
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki maku

Ciasto bananowo-makowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Wszystkie składniki muszą być ogrzane do temperatury pokojowej.
    Banany bez skórek wrzucić do wysokiego naczynia, wlać kefir, zmiksować blenderem.

    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem.

    Miękkie masło wrzucić do miski. Dodać cukier. Utrzeć na puszystą masę.
    Dodawać kolejno po jednym jajku, po każdym dokładnie miksując.

    Następnie wsypać połowę mąki z makiem i zmiksować. Dodać resztę mąki i wlać banany z kefirem. Wymieszać na niskich obrotach.

    Ciasto nałożyć do dwóch keksówek (dł 20cm) wyścielonych papierem. Piec około 50 minut w 160 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy