Ciasto to przygotowałam na klasową wigilię po raz pierwszy. Okazało się największym hitem całego spotkania. Rozeszło się szybko, a było tak smaczne, że koleżanki "biły się" o ostatni kawałek.
30 min
Składniki:
Na ciasto:
100 g czekolady mlecznej,
100 g czekolady gorzkiej,
200 g masła,
3/4 szklanki cukru,
100 ml gorącej wody,
100 ml kwaśnej śmietany,
2 jajka,
1 szklanka mąki,
5 płaskich łyżek kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na polewę:
100 g czekolady mlecznej,
30 ml śmietanki (u mnie 12%).
Ciasto bardzo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawić piekarnik na 160 stopni.
2.Ubić jajka ze szczyptą soli w małej miseczce.
3. Czekoladę, masło i cukier włożyć do garnka. Dodać do tego gorącą wodę i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników. Kiedy to nastąpi należy przelać masę do dużej miski.
4.Wmieszać do czekoladowej masy śmietanę, a następnie jajka (najlepiej robić to mikserem). Następnie przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować, tak, aby nie było grudek.
5.Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut.
6.Po upieczeniu ciasta należy przygotować polewę. W tym celu należy rozpuścić w małym garnuszku czekoladę razem ze śmietanką. Polać ciasto polewą, kiedy trochę ostygnie. Można jeść od razu lub poczekać, aż polewa trochę zastygnie
Komentarze