Ciasto bardzo czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto to przygotowałam na klasową wigilię po raz pierwszy. Okazało się największym hitem całego spotkania. Rozeszło się szybko, a było tak smaczne, że koleżanki "biły się" o ostatni kawałek.

  • 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    100 g czekolady mlecznej,
    100 g czekolady gorzkiej,
    200 g masła,
    3/4 szklanki cukru,
    100 ml gorącej wody,
    100 ml kwaśnej śmietany,
    2 jajka,
    1 szklanka mąki,
    5 płaskich łyżek kakao,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Na polewę:
    100 g czekolady mlecznej,
    30 ml śmietanki (u mnie 12%).

Ciasto bardzo czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nastawić piekarnik na 160 stopni.
  • 2. Ubić jajka ze szczyptą soli w małej miseczce.
  • 3. Czekoladę, masło i cukier włożyć do garnka. Dodać do tego gorącą wodę i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia wszystkich składników. Kiedy to nastąpi należy przelać masę do dużej miski.
  • 4. Wmieszać do czekoladowej masy śmietanę, a następnie jajka (najlepiej robić to mikserem). Następnie przesiać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, zmiksować, tak, aby nie było grudek.
  • 5. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut.
  • 6. Po upieczeniu ciasta należy przygotować polewę. W tym celu należy rozpuścić w małym garnuszku czekoladę razem ze śmietanką. Polać ciasto polewą, kiedy trochę ostygnie. Można jeść od razu lub poczekać, aż polewa trochę zastygnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy