Ciasto biszkoptowe

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto rozpływa się w ustach!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -6 jajek
    -0,5 szkl.cukru
    -cukier waniliowy
    -2łyżeczki proszku do pieczenia
    -0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    -0,5 szkl. mąki pszennej
    Krem:
    -700ml. śmietany 30%
    -cukier waniliowy
    -3łyżki cukru pudru
    -2,5 łyżeczki żelatyny(rozmoczona w 1/4 szkl.wody)

    -biszkopty lub herbatniki
    -puszka mleka skondenowanego
    -czekolada deserowa do dekoracji

Ciasto biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: ubic białka, dodać cukier i cukier waniliowy dalej miksować dodać żółtka, dalej miksować. Przesiać mąkę, zmieszać z proszkiem do piecz. i stopniowo dodawać do powstałej masy mieszając delikatnie łyżką do jednolitej masy. Wstawić do piekarnika na 170 stopni na 30 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i namoczyć przegotowaną wodą połączoną z sokiem z cytryny.
  • 2. W czasie gdy biszkopt będzie się piekł rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i zostawiamy do częściowego wystudzenia. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, wszystko miksujemy i dodajemy żelatynę.
  • 3. Na wystudzony i nasączony biszkopt kładziemy gotowe mleko skondensowane słodzone następnie biszkopty lub herbatniki, które można namoczyć w jakimś alkoholu. Na herbatniki kładziemy ubitą śmietanę, na którą ścieramy później czekoladę. Smacznego!
  • 4. Ciekawostka: żelatynę można również rozpuścić w 1/4szklance z zimną wodą, a potem szklankę z tą żelatyną wstawić do garneczka z gorącą wodą do czasu aż osiągnie płynną konsystencję.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy