Ciasto biszkoptowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: ubic białka, dodać cukier i cukier waniliowy dalej miksować dodać żółtka, dalej miksować. Przesiać mąkę, zmieszać z proszkiem do piecz. i stopniowo dodawać do powstałej masy mieszając delikatnie łyżką do jednolitej masy. Wstawić do piekarnika na 170 stopni na 30 min. Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i namoczyć przegotowaną wodą połączoną z sokiem z cytryny.
2.W czasie gdy biszkopt będzie się piekł rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i zostawiamy do częściowego wystudzenia. Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier waniliowy i cukier puder, wszystko miksujemy i dodajemy żelatynę.
3.Na wystudzony i nasączony biszkopt kładziemy gotowe mleko skondensowane słodzone następnie biszkopty lub herbatniki, które można namoczyć w jakimś alkoholu. Na herbatniki kładziemy ubitą śmietanę, na którą ścieramy później czekoladę. Smacznego!
4.Ciekawostka: żelatynę można również rozpuścić w 1/4szklance z zimną wodą, a potem szklankę z tą żelatyną wstawić do garneczka z gorącą wodą do czasu aż osiągnie płynną konsystencję.
Komentarze