Ciasto biszkoptowe z morelami i borówkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Lekkie i bardzo smaczne.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 szklanki mąki pszennej
    150 ml oleju
    500 gram moreli
    250 gram borówek
    1 łyżka mąki do posypania wierzchu

Ciasto biszkoptowe z morelami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę.
    Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukier.
    Następnie dodawać po jednym żółtku.
    Na samym końcu zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej.
    Wymieszać.
    Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.
    Delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.

    Formę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Przelać ciasto, wyrównać.
    Wierzch delikatnie posypać mąką.

    Owoce opłukać i osuszyć.
    Z moreli usunąć pestki.
    Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.

    Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 170 st C.
    Po upieczeniu ostudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Komentarze

Podobne przepisy