Ciasto biszkoptowe z morelami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukier.
Następnie dodawać po jednym żółtku.
Na samym końcu zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką wlewać olej.
Wymieszać.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki.
Formę o wymiarach 25 cm / 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać ciasto, wyrównać.
Wierzch delikatnie posypać mąką.
Owoce opłukać i osuszyć.
Z moreli usunąć pestki.
Na wierzchu ciasta ułożyć owoce.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 170 st C.
Po upieczeniu ostudzić.
Komentarze