Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier ubić.Dodać kolejno żółtka i ubijać.Na koniec dodać mąkę proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki wylać na formę tortową o średnicy 26 cm uprzednie wyłożona papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C na 30 min.
Sposób wykonania kremu:
Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować na średnim ogniu 20 min
Następnie dodać masło, budyń rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
Na upieczone ciasto kakaowe wyłożyć masę kokosową - budyniową wyrówna powierzchnię. Zrobić polewę.
Sposób wykonania polewy:
2 tabliczki czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać 40 g masła.
Tak przygotowana polewę równomiernie przykryć masę kokosową.
Wstawić do lodówki.
Najlepsze jest na następny dzień.
Smacznego!
Porady
Jeżeli nie masz gorzkiego kakaa to możesz dodać Nesqica(spód ciasta będzie jaśniejszy)
Do polewy można również użyć gotowych polew czekoladowych.
Komentarze