Ciasto Bounty

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • (na blaszkę 20 x 20cm)

    BISZKOPT:

    200g miękkiego masła
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki kakao
    1 łyżka ekstraktu waniliowego


    KREM:

    1/2 l mleka
    6 łyżek kasy manny
    1/2 szklanki cukru
    200g masła
    300g wiórków kokosowych


    POLEWA:

    300g czekolady (u mnie z orzechami)
    5 łyżek mleka
    1 łyżka masła

Ciasto bounty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 45 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty.
    UWAGA! Ciasto jest bardzo, bardzo łamliwe i delikatne. Należy przecinać uważnie i być ostrożnym przy przenoszeniu.
  • 2. KREM:
    Mleko zagotować z cukrem. Do wrzącego mleka dosypać kaszę mannę, mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Dodać masło, doprowadzić do rozpuszczenia, stale mieszając. Dosypać wiórki, zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie. Gorący krem wyłożyć na jeden placek ciasta, przykryć drugim.
  • 3. POLEWA:
    W garnuszku umieścić czekoladę, masło i mleko, rozpuścić. Polać ciasto, schłodzić w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy