Ciasto brzoskwiniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód ciasta: wyłożyć blaszkę(ok.26x30) biszkoptami moczonymi w naparze herbacianym ,następnie rozsmarować na nich masę krówkową . Masa serowa:
Żelatynę zalać100ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na wolnym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serki,a na końcu przestudzoną żelatynę.dokładnie wymieszać mikserem i wylać na biszkopty-wygładzić nożem na gładko,na serki ułożyć pokrojone owoce.Lekko schłodzić,a następnie wylać lekko tężejące galaretki na owoce.Chłodzić 2godz.
Porady
Masę krówkową można delikatnie podgrzać w microfali,wówczas lepiej się rozsmaruje.
Komentarze