Ciasto Brzoskwiniowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto jest lekkie i urocze kolorystycznie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 paczka podłużnych biszkoptów(ok.25szt),1 puszka masy krówkowej-smak kakaowy,serki homogenizowane -waniliowe(łącznie 700gram),250ml śmietany kremówki 36%,4łyżki cukru pudru, 2galaretki pomarańczowe lub brzoskwiniowe,7 łyżeczek żelatyny,puszka brzoskwiń( ew.mango i mandarynki z puszki)

Ciasto brzoskwiniowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód ciasta: wyłożyć blaszkę(ok.26x30) biszkoptami moczonymi w naparze herbacianym ,następnie rozsmarować na nich masę krówkową . Masa serowa:
    Żelatynę zalać100ml zimnej wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na wolnym ogniu, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

    Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać serki,a na końcu przestudzoną żelatynę.dokładnie wymieszać mikserem i wylać na biszkopty-wygładzić nożem na gładko,na serki ułożyć pokrojone owoce.Lekko schłodzić,a następnie wylać lekko tężejące galaretki na owoce.Chłodzić 2godz.

Porady

Masę krówkową można delikatnie podgrzać w microfali,wówczas lepiej się rozsmaruje.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy