Ciasto budyniowo serowe z nutką kawy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bogactwo smaków i aromatów!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag margaryny
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    1,5 łyżki mielonej kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    3 budynie czekoladowe bez cukru
    1 litr mleka
    6 łyżek cukru

    Masa serowa:
    800g serka homogenizowanego waniliowego
    150g masła
    0,5 szk. cukru
    4 jajka
    2 budynie waniliowe

Ciasto budyniowo serowe z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, następnie podzielić je na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wylać gorącą masę budyniową, gdy troszkę ostygnie przykryć pozostałym ciastem. Na wierzch wyłożyć masę serową. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut do zrumienienia. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
  • 2. Masa budyniowa: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim wszystkie budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć wlać rozrobione budynie i ugotować.
  • 3. Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem, wbijając kolejno żółtka. Gdy masa będzie puszysta dodawać partiami serek, na koniec wsypać budynie. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i mieszając łyżką połączyć z masą serową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy