Ciasto budyniowo serowe z nutką kawy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto, następnie podzielić je na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wylać gorącą masę budyniową, gdy troszkę ostygnie przykryć pozostałym ciastem. Na wierzch wyłożyć masę serową. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 60 minut do zrumienienia. Studzić przy uchylonych drzwiczkach.
2.Masa budyniowa: Odlać 1 szklankę mleka i rozmieszać w nim wszystkie budynie. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy zacznie wrzeć wlać rozrobione budynie i ugotować.
3.Masa serowa: Miękkie masło utrzeć z cukrem, wbijając kolejno żółtka. Gdy masa będzie puszysta dodawać partiami serek, na koniec wsypać budynie. Całość dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno i mieszając łyżką połączyć z masą serową.
Komentarze