Ciasto cappuccinowo - śmietankowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto bardzo delikatne i pyszne. Szybko znika ze stołu.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek, 5 łyżek cukru, 5 łyżek mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
    Krem cappuccino:
    5 żółtek, 1 cukier waniliowy, 3 łyżki mąki pszennej, 1budyń waniliowy bez cukru, 2 szklanki mleka, 3/4 szklanki cukru, 25 dag masła, 40 dag cappuccino w proszku o smaku czekoladowym lub wiśni w czekoladzie
    Masa śmietankowa:
    500g śmietany 36%, 2 śmietan-fix, 1 łyżka cukru pudru
    Dekoracja:
    Mleczna lub deserowa czekolada

Ciasto cappuccinowo - śmietankowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temp. 180 st. C około 25 min.
    Masa cappuccino:
    Mleko, cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę i żółtka zmieszać (najlepiej ubić mikserem aby nie było grudek) i ugotować budyń. Masło utrzeć na puch, dodać wystudzony budyń oraz kawę, ciągle ucierając. Następnie wyłożyć na przestudzony biszkopt.
    Masa śmietankowa:
    Ubić śmietanę, dodając cukier puder a na koniec śmietan-fix. Wyłożyć na masę cappuccino.
    Na koniec zetrzeć na tarce czekoladę i opruszyć ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy