CIASTO CAPPUCINO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciacho o smaku kawy --czy jest coś bardziej wyjątkowego :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO I:
    8 jajek
    25 dag cukru
    16 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    SKŁADNIKI NA CIASTO II:
    20 dag kokosu
    5 białek
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:
    5 żółtek
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy (bez cukru)
    2 szklanki mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    1 opakowanie kawy cappucino o smaku waniliowym lub śmietankowym
    1 cukier waniliowy

Ciasto cappucino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTO I:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier. Ciągle ubijamy i dodajemy żółtka --powoli. Mąkę przesiewamz proszkiem do pieczenia.Delikatnie dodajemy do ubitej masy jajecznej.Pieczemy biszkopt. Po wystudzeniu przekroić na pół.
    PRZYGOTOWANIE CIASTA II:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier, następnie kokos z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec na złoty kolor w temp.170* tak około 30 minut.
    PRZYGOTOWANIE MASY:
    Mleko, cukier, budyń, mąkę, cukier waniliowy i żółtka --dobrze wymieszać i ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać powoli po łyżce zimny budyń oraz kawę w proszku.
    PRZEŁOŻENIE CIASTA:
    --CIASTO I ( połowa)
    --MASA
    --CIASTO II (beza)
    --MASA
    --CIASTO I (druga połowa)
    --Ciacho można polać polewą.

Porady

ciasto przy przekładaniu możemy nasączyć --( odsypać dwie łyżki kawy, zaparzyć, można dodać trochę likieru kawowego) --ciacho nasączone jest jeszcze bardziej aksamitne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy