Ciasto chałwowe

0 (0 ocen)

  • Łatwy

To było pierwsze ciasto upieczone przeze mnie.

  • Łatwy

Składniki:

  • - CIASTO:: 1 sztuka
    - jajka: 6 sztuk
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - cukier: 1 szklanka
    - cukier waniliowy: 16 gramów
    - 3 op. budyniu czekoladowego (Każdy po 40 g): 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka

    - KREM:: 1 sztuka
    - 2 op. budyniu waniliowego lub karmelowego: 2 sztuki
    - mleko: 3 szklanki
    - margaryna: 25 dekagramów
    - chałwa waniliowa: 35 dekagramów

Ciasto chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Dodać mąkę z proszkiem i budynie. Piec 35-40 min w 180st.
  • 2. Budynie ugotować na mleku, przestudzić. Margarynę utrzeć, dodawać na przemian budyń i pokruszoną chałwę. 2/3 kremu przełożyć ciasto, resztę rozsmarować na wierzchu. Posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy