Ciasto chałwowe z odrobiną porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić pianę dodając cukier, na koniec dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie zmiksować i wylać na blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Gotowy, zimny biszkopt przekroić wzdłuż nożem.
Masa chałwowa:
Ugotować budyń na mleku i odstawić do wystygnięcia.
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce ostudzonego budyniu oraz pokrojonej chałwy.
Następnie jeden biszkopt przełożyć cienką warstwą dżemu porzeczkowego, na nim położyć masę chałwową, na masę położyć drugą część biszkoptu. Wierzch ciasta można również posmarować masą chałwową oraz rozkruszyć po wierzchu ciastka ( ja użyłam dużych HITÓW)
Porady
Wierzch ciasta mozna ozdobić wg uznania, mi akurat zostały ciastka, na które nikt nie miał już ochoty, wiec mozna je było wykorzystać do dekoracji
Komentarze