Ciasto Cytrynowa Pianka - szybkie i proste

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Macie w domu mąkę, jajka, cukier, galaretki i odrobinę proszku do pieczenia? Więc możecie przygotować to ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT
    2 jajka
    1/3 szklanki cukru
    1/3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    PIANKA
    3 białka
    1 galaretka cytrynowa
    1 szklanka gorącej wody
    3 łyżki cukru

    GALARETKA
    1 galaretka cytrynowa
    1,5 szklanki gorącej wody

Ciasto cytrynowa pianka - szybkie i proste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min.
  • 2. PIANKA
    Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie wlać tężejącą galaretkę i wymieszać. Piankę wylać na biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki.
  • 3. GALARETKA
    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Gdy ostygnie, wylać ją na piankę. Ponownie włożyć ciasto do lodówki.

Porady

Tortownica 24 cm

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy