Ciasto cytrynowa pianka - szybkie i proste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min.
2.PIANKA
Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie wlać tężejącą galaretkę i wymieszać. Piankę wylać na biszkopt. Włożyć ciasto do lodówki.
3.GALARETKA
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Gdy ostygnie, wylać ją na piankę. Ponownie włożyć ciasto do lodówki.
Komentarze