350 g miękkiego masła
350 g cukru
skórka starta z 2 cytryn
5 jajek
275 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
ok. 7 łyżek soku z cytryny
Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto: miękkie masło utrzeć na gładko za pomocą miksera z mieszadłem trzepakowym. Stopniowo dodawać cukier i skórkę cytrynową, ucierając do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wbijać jajka, stale mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy w dwóch porcjach, ucierając krótko mikserem na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na natłuszczoną blachę (30 x 40 cm) wysypaną mąką i wyrównać wierzch. Wsunąć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 30 min.
2.Przygotować lukier: cukier puder przesiać i zmieszać z taką ilością soku cytrynowego, aby powstał gęsty lukier. Ostudzone ciasto posmarować lukrem.
Komentarze