Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

Szybkie i proste w wykonaniu ciasto

Składniki:

  • 350 g miękkiego masła
    350 g cukru
    skórka starta z 2 cytryn
    5 jajek
    275 g mąki pszennej
    120 g mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g cukru pudru
    ok. 7 łyżek soku z cytryny

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: miękkie masło utrzeć na gładko za pomocą miksera z mieszadłem trzepakowym. Stopniowo dodawać cukier i skórkę cytrynową, ucierając do uzyskania jednolitej masy. Kolejno wbijać jajka, stale mieszając mikserem na najwyższych obrotach. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy w dwóch porcjach, ucierając krótko mikserem na średnich obrotach. Ciasto przełożyć na natłuszczoną blachę (30 x 40 cm) wysypaną mąką i wyrównać wierzch. Wsunąć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 30 min.
  • 2. Przygotować lukier: cukier puder przesiać i zmieszać z taką ilością soku cytrynowego, aby powstał gęsty lukier. Ostudzone ciasto posmarować lukrem.

Komentarze

Podobne przepisy