Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiać mąkę,dodać skórkę otartą z 2 cytryn,dodać resztę sypkich składników i posiekać z masłem.Dodać jajka i zagnieść ciasto-będzie dosyć luźne.Można podsypać trochę więcej mąki.
2.Podzielić ciasto na 3 części i upiec placki w temperaturze 175 C aż będą złote.Ja piekłam pojedynczo w tortownicy 28 cm.
3.Masa cytrynowa
Pół szklanki wody zostawić w szklance.Resztę wody,cukier i sok z cytryn zagotować..Jajo utrzeć z łyżką, cukru dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i dodać pół szklanki wody.Dobrze rozmieszać i wlać na gotującą wodę z cukrem i sokiem cytrynowym.Wszystko razem zagotować,mieszając.
4.Gorącym kremem przełożyć placki składając je np.w tortownicy,w której piekliśmy.Wierzch nakryć papierem i odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze