Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Proste, tanie i bardzo smaczne ciasto, które zawsze się udaje - idealne do delektowania się przy kawie lub herbacie.

  • 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    0,75 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    4 jajka
    cytryna

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zetrzeć skórkę z cytryny oraz wycisnąć z niej sok. Połączyć ze sobą sok i skórkę.
  • 2. Margarynę, cukier oraz dodawane pojedynczo jajka ucierać ze sobą.
  • 3. Dodać szklankę mąki oraz proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • 4. Dodać drugą szklankę mąki i cytrynę. Wymieszać ze sobą dokładnie.
  • 5. Ciasto przełożyć na niedużą blachę, np. 30x10 cm (lub na formę do tarty, ale wtedy ciasto będzie niższe) Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy