ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

bo jest to ciasto łatwe w przygotowaniu puszyste.szybko znika z talerza.

  • 20 min

Składniki:

  • 200g masła
    200g cukru
    4 jaja
    200g mąki
    skórka starta z 1 cytryny
    1/2 opakowania proszku do pieczenia
    150g cukru pudru
    sok z 1 cytryny

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Temperaturę w piekarniku ustawić na 200 stopni.Blachę wyłożyć papierem.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Masło,cukier,całe jaja ucierać na puszystą masę.Dodać startą skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem.Utartą masę rozsmarować cienko na blasze.Blachę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika piec 15 min.Przygotować lukier;Cukier puder podlać sokiem z cytryny i ucierać łyżką.Ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posmarować polewą cytrynową.Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy