Ciasto cytrynowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie kilku ulubionych smaków w jedna całość .

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    3 jajka
    0,5 szklanki cukru
    0,3 szklanki mąki ziemniaczanej
    0,4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA SEROWA:

    0,5kg sera mielonego z wiaderka
    1 budyń śmietankowy
    0,5 kostki margaryny
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 jajko

    MASA CYTRYNOWA:

    2 budynie cytrynowe
    3 szklanki wody
    0,5 kostki margaryny
    0,75 szklanki cukru
    2 łyżki soku z cytryny

    MASA ŚMIETANOWA:

    500 ml śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    0,5 szklanki cukru pudru
    1 galaretka arbuzowa
    1 galaretka pomarańczowa
    1 galaretka cytrynowa


    Dodatkowo:

    1 galaretka wiśniowa

Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt;

    Ubijamy białka ,dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Przelewamy do średniej wielkości blaszki 32 x25 cm i pieczemy 25 minut w temp 180 stopni C.





  • 2. Masa serowa;

    Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy.
    Gotujemy 5 minut aż masa zacznie robić się gęsta.
    Gorącą wylewamy na upieczony biszkopt.
  • 3. Masa cytrynowa:

    Gotujemy wodę ( 2 szklanki) z cukrem, margaryną i sokiem z cytryny. Budyń cytrynowy rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do gotującej się wody.
    Ciepłą masę wylewamy na masę serową .
  • 4. Masa śmietanowa:

    Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 ciepłej wody.
    Śmietanę kremówkę 36 % ubijamy ,a pod koniec wsypujemy cukier puder. Trochę śmietany dodajemy do żelatyny i miksujemy.
    Przelewamy do reszty śmietany i miksujemy.
    Wcześniej musimy przygotować sobie galaretki wlać do talerzy najlepiej dnia poprzedniego .
    Kroimy je w kostkę i dodajemy do masy.
    Wszytko wykładamy na masę cytrynową.
    Galaretkę wiśniową rozpuszczamy studzimy i tężejącą zalewamy masę śmietanową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy