Ciasto cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt;
Ubijamy białka ,dodajemy cukier, żółtka i przesiane mąki oraz proszek do pieczenia. Przelewamy do średniej wielkości blaszki 32 x25 cm i pieczemy 25 minut w temp 180 stopni C.
2.Masa serowa;
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i podgrzewamy.
Gotujemy 5 minut aż masa zacznie robić się gęsta.
Gorącą wylewamy na upieczony biszkopt.
3.Masa cytrynowa:
Gotujemy wodę ( 2 szklanki) z cukrem, margaryną i sokiem z cytryny. Budyń cytrynowy rozpuszczamy w szklance wody i wlewamy do gotującej się wody.
Ciepłą masę wylewamy na masę serową .
4.Masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 ciepłej wody.
Śmietanę kremówkę 36 % ubijamy ,a pod koniec wsypujemy cukier puder. Trochę śmietany dodajemy do żelatyny i miksujemy.
Przelewamy do reszty śmietany i miksujemy.
Wcześniej musimy przygotować sobie galaretki wlać do talerzy najlepiej dnia poprzedniego .
Kroimy je w kostkę i dodajemy do masy.
Wszytko wykładamy na masę cytrynową.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy studzimy i tężejącą zalewamy masę śmietanową.
Komentarze