Ciasto cytrynowo - rumowe z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkowa wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną. Na końcu wmieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.
2.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione biszkopty, roztopione masło i dobrze wymieszać. Rozsmarować na wcześniej wystudzonym biszkopcie.
3.Krem nr 2:Zagotować mleko, dodać budyń i ugotować na gęsty krem. Wystudzić go ciągle mieszając. Schłodzony krem zmiksować z miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.
4.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.
Komentarze