Ciasto czarny las

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto pachnące lasem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa jagodowa:
    1 litr jagód
    2 budynie śmietankowe
    2 galaretki o smaku owoców leśnych
    ok. 2/3 szklanki cukru
    sok z 1 cytryny


    Wierzch: ciastka pepitki, cukier puder

Ciasto czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, następnie dodać żółtka, a na samym końcu przesianą mąkę i proszek delikatnie mieszając na ostatnim etapie.
    Piec przez 20 minut w 170 s.




    Jagody zmiksować i zagotować, dodać cukier i sok z cytryny. Ilość cukru to sprawa indywidualna i zależy od samej słodkości jagód. Budynie rozpuścić w 3/4 szklance wody, tak samo galaretki, też w 3/4 szklanki wrzątku. Do gotującej masy jagodowej dodać budynie, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i dodać galaretki. Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.




    Biszkopt zwilżyć wodą, może być z dodatkiem soku z cytryny. Tężejącą masę wylać na biszkopt, na wierzchu wyłożyć pepitki i polać je lukrem zrobionym z cukru pudru i wody.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy