Ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

Jest bardzo pyszne. Wszyscy za nim przepadają.

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    Pół łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżki mąki
    2 łyżki skórki z pomarańczy
    6 jaj
    kostka masła

Ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło razem z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nieustannie mieszając.
  • 2. Żółtka z dodatkiem 3/4 szklanki cukru ucieramy, a następnie łączymy z ciepłą masą czekoladową.
  • 3. Dodajemy mąkę, kakao, skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy
  • 4. Białka z pozostałym cukrem upijamy na sztywną pianę, którą przekładamy do ciasta i łączymy w całość
  • 5. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego na 130 stopni piekarnika.
  • 6. Kiedy ciasto wyrośnie, zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy